• Español
  • Català
  • English

ELS EXILIS DE IBÈRICA FILMS, una productora alemanya a la Barcelona republicana

Project Description

Doña Francisquita

DOÑA FRANCISQUITA
Hans Behrendt / Espanya 1934 / 93min / 35mm / VO
Raquel Rodrigo, Fernando Cortés, Antonio Palacios, Matilde Vázquez, Manuel Vico, Félix de Pomés, Antonia Arévalo, Francisco Cejuela, Arturo Duarte, Andrés Carranque de los Ríos.

Dimarts 12/9 17.00h
Sala Chomón – Filmoteca de Catalunya
Ficció

Francisquita intenta seduir un home d’èxit, que viu del seu atractiu i que a més està enlluernat per una altra dona.

Espots publicitaris de Josep Serra Massana

Presentació i conferència posterior de Mark Oliver, David Oliver, fundador de Ibérica Films, havia nascut el 1880 a la Galicia Oriental, en el marc d’una família jueva obligada a fugir dels pogroms per instal·lar-se a Bremen el 1905. Interessat per la naixent indústria del cinema, va desenvolupar una gran xarxa de sales que s’estenien d’Amsterdam a Budapest i, el 1915, posseïa un 25% del mercat alemany. Dos anys més tard, va ser un dels fundadors dels estudis UFA i, el 1919, va crear la productora de la qual sorgirien obres mestres d’Ernest Lubitsch o el cèlebre Das Kabinet des Dr. Caligari. Sense abandonar el sector de l’exhibició, el 1929 va construir, a Hamburg, el cinema més gran d’Europa. El 1934, poc després de l’arribada d’Hitler al poder, patí un atemptat a Berlin i va decidir exiliar-se a l’Espanya republicana. Instal·lat a Barcelona, va fundar la productora Ibérica Films, però l’esclat de la Guerra Civil l’obligà a marxar a Londres on, juntament amb Alexander Korda, va crear els Denham Studios i va seguir vinculat a la indústria del cinema fins la seva mort, el 1947.

Ara fa cinc anys, el seu net Mark Oliver va trobar, a Vancouver, una maleta que contenia abundant documentació sobre la història del seu avi. Va ser l’inici d’una recerca, encara en curs, destinada a un documental que ell mateix dirigeix. Mr. Oliver, The Story of a Film Family vol ser, simultàniament, la biografia d’un pioner del cinema però també del paper que va jugar-hi la seva família.

Amb la col·laboració del Goethe Institut de Barcelona.


Back to Top
Enter your Infotext or Widgets here...